Max Douwes (1923-1998)


Oud-wereldkampioen dammen Ton Sijbrands besteedde in de Volkskrant van 8 oktober 2011 ruime aandacht aan het werk en de persoon van deze damproblemist, die hoorspelen schreef voor de radio en verder ook Swiebertje en Stiefbeen en zoon regiseerde voor de teleivisie.

Aan Max Douwes werd voor zijn vele werk de Televisier Ring toegekend. Een veelzijdig man dus, die ook nog eens het Nieuwe Testament van de bijbel vertaalde in het Drents.

Was ook zeer actief met het maken van de meest fantastische damproblemen, in zowel partijachtige standen als in de meest fantasierijke standen waarbij de witte en zwarte schijven soms volledig door elkaar op het bord lagen!


Zijn meest fantastische "abstracte kunstwerk", te vergelijken met een ware Picasso, maakte hij tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ondergedoken in Emmen werkte hij een half jaar stug door om op 15 juni 1943, 's morgens om half acht, onderstaande compositie eindelijk te kunnen voltooien: "een bord vol dammen en schijven"!

In de originele versie waren alle 50 (!) velden bezet en moest de oplosser eerst zien te vinden welke schijf verwijderd moest worden om daarna de witte winstgang te beginnen. In de getoonde versie is de witte schijf op veld 18 al weggelaten om het geheel in beweging te kunnen zetten. Ongelooflijk hoe deze 26x23 uit de beginstand oplost naar een 1x1 plaatje! Eerste publicatie in de circulaire van de Nederlandse Bond Voor Damproblematiek (voorloper van De Problemist) van 26 juni 1943.

In De Problemist van april 2012 kondigde Arne van Mourik "Een biografie over Max Douwes, in wording ...." aan met de aantekening "Wanneer het boek zal verschijnen .... durf ik nog niet te voorspellen". Nog even afwachten dus.