Partijcombinaties


Damproblematiek hoeft niet per se ver af te staan van partijspel:
damproblemen kunnen zomaar in een dampartij voorkomen!

Frappant voorbeeld is de partij van Ronald van der Beek tegen de Kameroenees Thomy Lucien Mbongo in 2010, waarbij na 47 zetten toeschouwer Arjen Timmer plots de damcompositie van Gerhard Bakker uit 1965 op het bord zag verschijnen!

Speel deze partij maar eens na: op een gegeven moment zie je twee identieke diagrammen. Ga dan naar het probleemdiagram om zo het scherpe slot na te spelen, precies zoals dat ook in de partij plaats vond!

Partij: Mbongo-van der Beek

Probleem: Bakker

Lees tenslotte het volledige verhaal van Arjen Timmer achter dit fraaie partij-probleem gebeuren!

Stuur Arjen Timmer probleemachtige gebeurtenissen tijdens dampartijen toe!

Meer zogenaamde retrograde damproblemenProblemen die vanuit de 20x20 beginstelling van een dampartij te herleiden zijn.

Dit wordt gedaan om aan te tonen dat damproblemen eveneens vanuit werkelijke partijen kunnen ontstaan, zoals hierboven.

Een aantal voorbeelden zijn te zien op de webpagina 'Retrograde'!

Een 'dijk' van een Jan Groenendijk: 2e op het WK 2015!

Op 4 oktober 2014 wist dit 16-jarige toptalent van Eric van Dusseldorp te winnen met een schitterende combinatie: eerst een tweegever waarmee zwart dam haalde, dan nog een driegever en daarna sloeg Jan hard terug met een vijfslag, gevolgd door een venijnig eindspel. Eric, die als partijspeler vele fraaie damproblemen heeft gemaakt, zal zijn nederlaag wellicht als een "damprobleemnachtmerrie" ervaren hebben! De jeugd heeft de toekomst, zal hij maar, berustend, gezegd hebben. En ... tevens een belofte als damproblemist, met zo'n frisse manier van spelen!

Jan Groenendijk - Eric van Dusseldorp


Jeugdige partijcombinatie via lokzet!

Nick Waterink - Stan Brink

De prijs voor de mooiste combinatie ging in het Heerhugowaard Open NK 2014 naar de 15-jarige Nick Waterink, spelend met wit:

Nick legde met 25-20!! namelijk een pracht van een lokzet op het bord. Zijn tegenstander Stan Brink ruikt wel degelijk lont, maar krijgt ondanks lang nadenken niet boven water waarom hij nu niet gewoon een schijf zou kunnen winnen en speelt 10-15. Nick Waterink won daarna formidabel de partij via een (bijna) loepzuiver damprobleem! Een combinatie die slechts in enkele tientallen problemen matig bewerkt zijn!
(Hein Wilsens, De Problemist oktober 2014)

Vrouwelijk damprobleem, gecomponeerd tijdens een partij!


Tijdens de onderlinge competitie van Schiedam in 2014 speelden Linda Schnieders en Agita Marterere een dampartij die uitmondde in een waarlijk scherp damprobleem. Hieronder hun gezamenlijke creatie, die door Arne van Mourik gelijk in de probleemrubriek van De Problemist van oktober 2014 is opgenomen.

Echter, zo bleek een half jaar later, was de damwereld gefopt: de 'partij' was gecomponeerd door Agita's partner Ron Heusdens en door de dames perfect nagespeeld.

Pim Meurs

In 2008 eindigde de partij Meurs-Getmanskina na 29 zetten via een spectaculaire combinatie van Pim in remise, die er mocht wezen:


Droomslagzet

Arne van Mourik wist vanuit deze stand in een dampartij een prachtige slagcombinatie naar winst te vinden! Imposant voorbeeld hoe uit en tijdens een partij een 'damprobleem' tevoorschijn kan komen.

Lees ook het verhaal achter dit fraaie gebeuren.


Explosief Duel

Ton Sijbrands (de Volkskrant 15 augustus 2015) ontrukte onderstaande partij uit 1975 aan de vergetelheid. Deze partij van twee gerenommeerde Oekraïense dammers, Alexeï Bezversjenko en Nikolaj Misjtsjanski, verloopt vrij rustig en evenwichtig gedurende de eerste 32 zetten. Maar na wits zet 33.33-29? slaat zwart ongenadig toe met een zeer verrassende en mooie slagcombinatie!


Mariska Veer

Won de prijs voor mooiste combinatie van de NK junioren meisjes in Groningen, 13-18 juli 2015, tijdens haar partij, met wit, tegen Mara Langeveld. In onderstaande stand speelde Mara nietsvermoedend 13-19, waarop Mariska met een verrassende damcobinatie toesloeg en het afspel overtuigend wist te winnen! Bron: Martijn de Jong, Het Damspel, oktober 2015.Herman de Jongh (1898-1985)

Deze damgrootmeester behoorde tot de sterkste spelers van de eerste helft van de twintigste eeuw. Verwierf faam met het in 1937 in Parijs verschenen standaardwerk Technique moderne du jeu de dames. Wordt nog altijd herinnerd door zijn openingsvariant, waaraan zijn naam verbonden is. Heeft daarnaast meerdere partijachtige damproblemen gecomponeerd.

1: Won hiermee de eerste prijs in de jaarlijkse compositiewedstrijd die door de organisatoren van het Suikertournooi te Amsterdam werd uitgeschreven in 1976. Het slot zullen de SR-problemisten als onscherp kwalificeren, maar als zwart in deze verloren drie-schijven-versus-dam positie hardnekkig zou doorspelen, wat niemand echt op prijs zou stellen, dan ontstaat er een 'naamloos' motief waarbij wit nog net wint.

2: De 'De Jongh openingsvariant', die door vrijwel alle naoorlogse wereldkampioenen in hun repertoire werd opgenomen. Dit aanvalssysteem, een vertakking van de Hollandse Opening, ruilt met tempowinst het zwarte randstuk op 26 af en laat aan de andere bordrand de formatie 45/40/34 intact.

3: Volgens Ton Sijbrands de mooiste en meest inhoudelijke 'De Jongh-partij' die door een wereldkampioen is gespeeld: het duel dat Sjitsjogoljev in 1970 van Tsipes won, eindigend in een 7x7 eindspel. Het slot dat hier is weergeven was niet het einde van de partij. Tsipes ging nog 25 zetten door en gaf pas op toen Sjitsjogoljev met het nodige beleid drie dammen had gehaald en de stelling 34/35/39 had geformeerd!

Bron: Ton Sijbrands, De Volkskrant 3, 10 en 17 oktober 2015.


Joeri Ermakov (1956)

Een mooie beginstelling én combinatie vormen meestal de basis voor zijn werk. De Scherpe Regels van de problematiek, inclusief een scherp slot, komen op de tweede plaats van deze Moskoviet. In een drieluik laat Hein Wilsens 21 van zijn adembenemende creaties van hem zien (De Problemist van augustus, oktober en december 2016). Alle zeker de moeite van het naspelen waard!


Jaap Bus' e-mail van 20 maart 2017:


"Het onderwerp van dit artikel* is een soort van nostalgische herinnering oor mij van een partij lang geleden gespeeld tegen één van de meest opmerkelijke dammers ooit.

De partij kent een aantal interessante momenten, in het bijzonder waar een zet die niet gespeeld werd zou hebben geleid tot verrassende varianten."

*Na te lezen én spelen op zijn site End games and more!

Martijn van IJzendoorn winnaar Nederlands kampioenschap 2017: een briljante slagcombinatie als voorbeeld!


Van IJzendoorn-Meijer

Zijn spannendste partij speelde hij op de laatste dag. Hoewel de juniorwereldkampioen de titel al op zak had, ging Martijn ook tegen Hein Meijer vol voor de winst.

Die voorbeeldige instelling resulteerde in een gedenkwaardig, ongekend spectaculair duel, dat na de 34ste zet bijgaande stelling opleverde.

Het is de inleiding tot een niet-alledaagse afwikkeling die veel van het voorstellings- vermogen vergt, met doorbraak naar dam. Na nog vijf zetten had Martijn de vis op het droge. Speel maar na!

Bron: Ton Sijbrands, de Volkskrant 22 april 2017.

Mooie partijproblematiek van Hans Leushuis


Hein Wilsens in De Problemist april 2017: "Ineens kwam ik 'm weer tegen op internet: die spetterende knoeperd van Hans Leushuis.

Een eendagsvlieg mogen we hem niet noemen, want Leushuis' productie omvat tien (partij)problemen en dat is een beetje te veel om tot deze categorie gerekend te worden.

Leushuis is maar een paar jaar actief geweest, grofweg tussen 1974 en 1979, en bedacht in die jaren niet meer dan één, hooguit twee problemen per jaar.

De absolute topper in zijn bescheiden oeuvre is de hiernaast afgebeelde knots (Concours Suikerstichting 1974)."