Leren problemen maken


Problemen oplossen met Arne van Mourik

Het hele jaar door kan men deelnemen aan de oploswedstrijd in De Problemist. In elke aflevering biedt de probleemrubriek van Arne van Mourik dertig nieuwe problemen ter oplossing aan.

Op elk moment kan men instappen en zo met deze ladderwedstrijd meedoen. De oplossingen worden besproken in een volgend nummer van De Problemist.

Het is wel nodig een abonnement te nemen op De Problemist, maar voor slechts €45 per jaar heb je dan ook wat: 180 nieuwe problemen plus heel veel meer.

Blader maar eens door de nummers van december 2014 en februari 2016, en bekijk de 30 problemen van april 2016 + oplossingen en commentaar van augustus 2016.
Leren problemen te maken: lees deze korte introductie en een bekijk deze mooie forcing.
Lees het verhaal van Arne van Mourik en stuur hem probeersels toe!

einDsPel

Ook deze rubriek in De Problemist, van Gerrit de Bruijn, biedt elke keer een aantal composities van eindspelen ter oplossing aan.

Ook echt iets om de damschijven op stuk te bijten!

De oplossingen staan in elk volgend nummer van De Problemist, inclusief commentaar en uitvoerige analyse van alle (on)mogelijkheden.

Forcings

Oege Dijkstra behartigt deze zeer gewaardeerde rubriek.

Elke aflevering bevat een aantal nieuwe composities ter oplossing aan waarbij forcings, dwangzetten, een hoofdrol spelen.

In een volgend nummer van De Problemist worden de oplossingen gegeven, inclusief commentaar en analyse van de composities.

Jaarlijkse Kring-reünie

Elk jaar worden de leden van de Kring voor Damproblematiek (die automatisch ons blad De Problemist ontvangen) uitgenodigd voor zowel een compositie- als oploswedstrijd. Tijdens de Kring-reünie van 13 september 2014 in Bunschoten won Arjen Timmer de compositie- wedstrijd met een zeer elegant 7x7 miniatuurtje, en wel op 't nippertje van Arie van der Stoep (zelfde 7x7 met een wat minder mooie aanvangsstand). André Schokker was de winnaar van de oploswedstrijd, ook al op 't nippertje, door als enige bij een van de problemen te wijzen op een onscherp slot. De algemene winnaar was evenwel Arne van Mourik, die als enige aan zowel de oplos- als compositiewedstrijd met succes had meegedaan. Zie de beeldverslagen van deze dag op onze site!

Ook tijdens de reünie van 2015 werd een oploswedstrijd gehouden, met als winnaar Gerrit de Bruijn. Klik hier voor de opgaven én oplossingen! De gehouden componeerwedstrijd werd gewonnen door Pieter Kuijper, zie zijn compositie. De algemene reünie-winnaar was Leen de Rooij, die als enige aan beide wedstrijden had meegedaan

Alldraughts

In 2014 werd door Alldraughts.com, het Heerhugowaard Open en De Problemist een probleemoploswedstrijd georganiseerd, een initiatief van Jasper Lemmen.
Tijdens de Kerstdagen van 2014 verschenen er tevens een aantal problemen om op te lossen. Dit keer louter voor het oplosplezier en de eer: er zijn geen prijzen te winnen.
Ook in 2015 is door Alldraughts, in samenwerking met het Heerhogowaard Open en De Kring voor Damproblemist (De Problemist) een oploswedstrijd georganiseerd.

De site Alldraughts is helaas gestopt en uit de lucht: de problemen en oplossingen ook.

Kring voor Damproblematiek

In 2013 was er de Kerstoploswedstrijd , georganiseerd door de voorzitter van de Kring voor Damproblematiek, André Schokker. Speel de opgaven en de oplossingen van de vier fraaie damproblemen maar eens na, alweer met bewegende diagrammen!

Kerst 2014 kent een andere aanpak: naast de oploswedstrijd op onze eigen site, dit keer gekoppeld aan het decembernummer van De Problemist, dat nu in zijn geheel digitaal te lezen is, zijn door André een aantal andere oploswedstrijden met kerst geïnitieerd, zowel in bladen, zoals Het Damspel en de Volkskrant als op de verdwenen nieuwssite Alldraughts.

Harm Wiersma

Met Kerst 2013 had Harm Wiersma een bijzondere oploswedstrijd gemaakt in zijn rubriek van De Telegraaf: het was tevens een demonstratie van de verschillende vormen van dammen! Kijk maar eens naar de, wat curieuze, opgaven en oplossingen.

Showroom

Voor het zichzelf oefenen in het oplossen van damproblemen is onze Showroom van Tom Kieboom op onze site een prima hulpmiddel! Er staat een prachtige variëteit aan problemen in, van klein tot groot, zonder de oplossing erbij. Op deze manier kan men eerst rustig proberen de oplossing te vinden en, als het niet lukt, met de bewegende diagrammen de oplossing te bekijken, zoals in deze drie voorbeelden uit de Showroom van Jacques van Velzen, Jaap Viergever en Jan Vink:

Componeren

Het maken van een damprobleem is een kunststukje waarvan je je kunt afvragen hoe zoiets tot stand gekomen is: waar komt de inspiratie vandaan, was het zwoegen of toeval, hoelang doet een problemist er zoal over, wat zijn de technieken en hulpmiddelen die gebruikt worden?

Damcomponisten doen hun persoonlijke verhaal in de rubriek "Hoe ontstaat een damprobleem?" in De Problemist.

Leen de Rooij, 23 maart 2017

"Geïnspireerd door een motief van Jan Scheijen en door het gedicht "Mei" van Herman Gorter, heb ik een serie damproblemen gemaakt die passen bij de beginnende lente. Zelf was ik heel tevreden over deze serie, maar het kan zijn dat ik niet helemaal objectief ben, zoek bij 'nieuwe lentegeluiden'.