Werkplaats


In deze werkplaats kunnen damproblemisten composities plaatsen die niet tot een goed einde gebracht konden worden. Met de vraag "Wie kan mij helpen om mijn probeersel te vervolmaken tot een écht goed damprobleem?".

Zulke probeersels kunnen ingezonden worden aan Wouter Morssink, die deze dan op datum van inzending in deze werkplaats zet. Of je zet het zelf op onze facebook, dat werkt ook prima! Collega-problemisten die voorstellen tot verbetering hebben kunnen vervolgens per e-mail reageren naar de auteur en de webmaster.

Eindresultaat kan dan een mooi damprobleem worden op naam van zowel de auteur die de voorzet gaf als de auteur die de voorzet wist af te maken met een doelpunt!



#58. Wie volgt?


#57. Leen de Rooij's reactie op het motief van #55 (19 mei 2017):

"Beste Tom, Je kunt opgave werkplaats 55 ook een eenvoudig, maar doelteffend bewerken als hieronder: De stand is gelijk; de doorgebroken schijf op 15 blijft, maar komt mij niet als hinderlijk voor; één van de stukken voor de slag 15x44 wordt op zijn plaats gebracht; de zwarte dam moet naar 21 slaan om zettenverwisseling te voorkomen. Is het iets? Groet, Leen" Heel mooie stand en ontleding.

Verdere inspiratie voor anderen? Stuur het op aan Wouter Morssink!

#56. Virmantas Masiulis' reactie op het motief van #55 (17 mei 2017):

"Hello, Some way to get variations of R. van der Klift motif in a short time." Vier varianten, waarvan de laatste twee in een nette stand. De doorgebroken witte schijf op 15 kon één keer weggewerkt worden. Verdere inspiratie voor anderen? Stuur het op aan Wouter Morssink!

1. 9x9
2. 7x8
3. 10x9
4. 11x10

#55. Hein Wilsens (DP april 2017, blz. 73): een ordentelijke Van der Klift? (15 mei 2017)

Wie is in staat een ordentelijk probleem te maken op dit motief met zwart aan zet? De zwarte dam kan geen kant op, ook 35-40 helpt niet!

Nol Polman en Arend Stuurman maakten in 1947 eenzelfde compositie, echter met twee minschijven en een vrije witte schijf op veld 15.

Tom Kieboom wist de minschijven weg te werken (1), Ardjan de Jong (2) en Tom Kieboom (3) deden daarna een poging zonder doorgebrokendoorgebroken witte schijf op 15, de laatste heeft echter bijoplossingen.

Stuur creaties op aan Wouter Morssink: de mooiste krijgen een prominente plek in De Problemist en op de website!

P.S. Zijn de 13x12-stand én inleidende forcing van onderstaande variant op L een acceptabel iets? DAM2.2 pc-pc speelt ook de eerste zetten. Elk commentaar is van harte welkom bij Wouter Morssink!

#54. Henk van der Heijden (22 februari 2017)

Had met Leen de Rooij een "damprobleeminteractie" op de 10x10 draughts technics site van Henk Stoop.

Mooi voorbeeld hoe online samenwerking ook op die site tot inspiratie en resultaten leidt.

Zie de toegestuurde volledige e-mail-samenvatting van Henk.

#53. Henk van der Heijden (17 februari 2017)

"Vaak stuit ik op problemen bij de door mij gemaakte problemen. Zoals onderstaand probleem dat ik op de KvD FB pagina had gezet. Ik vond het zelf wel een geslaagd 'Oostblok' probleem. Geïnspireerd door ... Adam Hlasny*. Zie hieronder met daarbij het commentaar. Vraag is nu om het in de Werkplaats aan de orde te stellen, en wie weet ... ? Zelf ben ik ook aan het zoeken naar een oplossing voor de bijoplossingen."
[*Is de laatste tijd flink actief op facebook!]

Henk van der Heijdens "Problem like an Adam Hlasny" met de beoogde oplossing.
Adam Hlasny's aangegeven bijoplossing op facebook.
Adam Hlasny's aangegeven bijoplossing op facebook.

#52. Tom Kieboom (23 januari 2017)

"Ik heb als hobby het creëren van zogenaamde 'polymeerslagkeuzes'. Het begon met een 6-keuzeslag in mijn rubriek 'Hoe ontstaat een damprobleem?' in De Problemist van december 2012. Daarna gevolgd door een 7-keuzeslag in de rubriek van Tjalling Goedemoed in het Friesch Dagblad van 27 november 2015 en een 8-keuzeslag op de website van Eric van Dusseldorp en in de rubriek van Arne van Mourik in De Problemist van april 2017. Links hieronder nu een 9-keuzeslag met een gatenkaas-stand, geplaatst op de KvD-facebook pagina van Henk van der Heijden van 14 januari 2017. Dat arrangement moet te verbeteren zijn, toch? Rechts onder een eerdere poging van een 10-keuzeslag, KvD-facebook van 19 juni 2015, die jammer genoeg nog geen goed einde heeft. Is het maximum op het 10x10 bord bereikt? Elke opmerking of suggestie is welkom!"

#51. Michiel Kroesbergen (3 januari 2017)

Maakte dit probleem (L), gebaseerd op een combinatie uit een dampartij (bron: zijn rubriek Partijproblematiek in Het Damspel, december 2016): "Leuke forcerende zet met de dubbele 1-om-2-dreiging en leuk beide witte schijven op 28 en 17 tegen een zwarte aangeplakt, maar het slot valt natuurlijk wat tegen. Wie doet het beter? Stuur alle ideeën naar mijn e-mailadres!"

Tom Kieboom (8 januari 2017): "Ik heb je forcing tot een 11x11 gearrangeerd (M), inclusief twee extra forcings, eindigend in een raar 4x3 motief, MM 3040 06.24.34(--) = 15.43.45.48(--), waarin de witte en zwarte schijven op de rechterkant van het bord elkaar in een dubbele houdgreep houden. Zwart moet 6-11 spelen en verliest door oppositie. Zijn de forcings en het slot acceptabel ...?"

Michiel Kroesbergen (Het Damspel, maart 2017): "Dit bleek nog niet zo makkelijk. Tom Kieboom stuurde een eigen variatie toe. Dit plaatste hij vervolgens ook op de website van de KvD, samen met mijn probleem. En ik moet zeggen: als duo vormen ze een fraai geheel."